România

Respectarea drepturilor românilor din statele vecine, discutată cu Înaltul Comisar pentru Minorităţi al OSCE

Respectarea drepturilor persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti din statele vecine României şi necesitatea ca acestea să se bucure de un tratament la standarde europene, cel puţin egal cu cel oferit minorităţilor din România, au reprezentat subiectele discutate luni, la sediul MAE, de şeful diplomaţiei Teodor Baconschi cu Knut Vollebaek, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE.

"Acordăm un sprijin substanţial minorităţilor naţionale, asigurând un nivel înalt de protecţie a drepturilor acestora. Ar fi de dorit ca exemplul nostru să fie preluat de o serie de state din regiune, în interesul racordării solide la normele şi practicile europene actuale", a subliniat în acest context şeful diplomaţiei române.

În particular, părţile au apreciat necesară reluarea activităţii Comisiei mixte româno - ucrainene pe problemele minorităţilor, mecanismul bilateral specializat în materie. A fost abordată şi problematica românilor din Serbia, ministrul Baconschi accentuând importanţa respectării nediferenţiate a drepturilor acestora şi a asigurării accesului la serviciul religios în limba maternă.

Totodată, cei doi oficiali au abordat şi rezultatele Summit-ului OSCE de la Astana (1-2 decembrie 2010), contextul actual cu privire la Republica Moldova, dar şi problematica comunităţii rome în contextul european actual. În ceea ce priveşte Republica Moldova, partea română a reafirmat angajamentul României de a sprijini eforturile autorităţilor de la Chişinău pe calea integrării europene şi consolidării statului de drept, democraţiei, reformelor şi a relaţiei cu partenerii europeni şi euro-atlantici.

Cu privire la problematica romilor, a fost evidenţiat faptul că proiectele şi programele de incluziune socială, îndeosebi din domeniul educaţiei, produc rezultate concrete pe termene mediu şi lung.

Înaltul comisar pentru minorităţi naţionale al OSCE, Knut Vollebaek, întreprinde o vizită de două zile la Bucureşti, în cadrul căreia are prevăzute întrevederi cu responsabili ai statului şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Pe lângă întâlnirea cu ministrul de extern Teodor Baconschi, programul vizitei include întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu, cu preşedintele Senatului Mircea Geoană, precum şi la nivelul comisiilor de politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a Camerei Deputaţilor, la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi la Agenţia Naţională pentru Romi.

Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE va participa şi la o masă rotundă organizată de Centrul de Politici pentru Roma şi Minorităţi (Policy Center for Roma and Minorities) din Bruxelles, la care vor lua parte reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale. 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES 

În prim plan

Ziua Eminescu şi Ziua Culturii Naționale 2020 sărbătorite la Consulatul General al României din München

21.01.2020

La 17 ianuarie a.c. a avut loc o nouă manifestare culturală dedicată Zilei Culturii Naționale și a poetului național Mihai…

24 ianuarie 2020 - Zi liberă

21.01.2020

Vă reamintim că în data de 24 ianuarie 2020 Consulatul General al României la München nu va lucra cu publicul. …

Vizita de lucru a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în landul Bavaria, Republica Federală Germania, 7 ianuarie 2020

10.01.2020

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a efectuat, la data de 7 ianuarie a.c., o vizită de lucru în landul Bavaria,…